Географско положение, Релеф, Климат, ...

Go down

Географско положение, Релеф, Климат, ... Empty Географско положение, Релеф, Климат, ...

Писане by Itso_16 on Сря Яну 28, 2009 8:45 pm

Географско положение:
Град Долна баня се намира в Югозападна България. Разположен е в живописната Долнобанска котловина, край десния бряг на река Марица. На юг се загражда от северните склонове на Рила планина, а на север опира в подножието на Септемврийски рид.
Отстои на равни разстояния от София и Пловдив, южно от магистралата София - Пловдив - Свиленград, което осигурява бърз и удобен транспорт и отстои на 8 км. от жп гара Костенец. През Долна баня минава пътят Пловдив-Дупница –Кулата /през Боровец-19 км. и Самоков/ По този път минава туристическият маршрут за Рилския манастир.

Релефът е полупланински с надморска височина 640 м.

Климатът е умереноконтинентален.
През пролетта природата оживява и околността прилича на цъфнала булка, а през есента на грейнало родопско халище.
Мекият и здрав планински климат, чистият въздух, наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт.
На територията на общината няма крупни промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда.

В биоклиматично отношение територията на община Долна баня се разделя на 4 височинни пояса: низинен, преходен, среднопланински и алпийски над 2000 м. Най-голям интерес представлява преходният пояс с надморска височина от 800 до 1200 м. Той е защитен от замърсяване, температурно прегряване и силно охлаждане. Този пояс има раздвижен релеф и добра залесеност със смесени гори, които благоприятстват изграждането на съоръжения за открити слънчево-въздушни процедури, за трениране и закаляване на организма. Физиологичните преимущества се изразяват с подчертан оздравителен ефект при сърдечно-съдови заболявания, неспецифични дихателни, нервни и други социално значими заболявания

Население
Населението в община Долна баня възлиза на 4 736 към 31.12. 2003г, което измерено в процентно изражение е около 1,9% от населението на Софийска област или около 0,058% от населението на България към дадения момент.

Материалите са иззети от официалния сайт Община Долна Баня
Itso_16
Itso_16
Администратор
Администратор

Male
Брой мнения : 91
Warning : Географско положение, Релеф, Климат, ... 610

http://www.trucker.barkbb.com/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите